2016/2017

Szépen csillog az ezüst is

Tegyük fel, hogy 2016. október 3-át írunk… Az egyszeri csengeri futsal szurkoló éppen az első hazai mérkőzésre igyekszik mikor újságírók állítják meg és felteszik neki a kérdést: mit vár az idei szezonban a csapattól, végignézve az ellenfeleken, s főként annak tükrében, hogy az új bajnokságban már csak az első hat helyezett maradhat NB II-es, a többiek a következő szezonban már az NB III-ban kezdik meg a küzdelmeket. Nos…erős kétségeim vannak afelől, hogy ez az egyszeri csengeri szurkoló azt fogalmazta volna meg elvárásként, hogy a csapat minimum a második helyet szerezze meg a bajnokságban. Az NB II-es tagság megőrzése ellenben jogos elvárás lehetett a csapat irányába, ám ahogy fordulóról forduló jöttek az eredmények, úgy jött meg az étvágy is, s eljutottunk odáig, hogy az utolsó meccsen a bajnoki címért léphetett pályára a csengeri csapat. Bár a DEAC gárdáját korábban sikerült már legyőzni – többször is -, de a tegnapi összecsapáson, – mondhatjuk ezt elsősorban a második félidőben mutatott teljesítményük alapján – jobbak voltak. Ez pedig azt jelentette, hogy ők bajnoki címet ünnepelhetnek, míg a mi fiainknak az ezüst érem jutott az idei bajnokságban. Persze mindenki reménykedett benne, hogy sikerülhet, de így sincs oka panaszra a csengeri szurkolóknak, hiszen kevesen gondolták volna, hogy úgy sikerül túlszárnyalni a tavalyi bronzot, hogy a bajnoki címre is esélyesek leszünk. Szóval…szépen csillog az az ezüst, s néhány nap, hét, vagy hónap múlva még szebben fog, mikor a pillanatnyi csalódottság már rég feledésbe merült. Gratulálunk a bajnoknak! A mi csapatunkra pedig joggal lehetünk büszkék, hiszen egy kisváros nagy csapatává nőtte ki magát, s jó hírét viszi Csengernek szerte az országban. S, bár a csapatunk ezüst érmes lett, egy aranyérmet is ki lehet osztani, mégpedig a csengeri szurkolóknak, akik ezúttal is – ahogy a szezonban mindig – nagy számban, s még nagyobb hangerővel voltak jelen a mérkőzésen. Ezek azok a szurkolók, akik országos hírűvé tették a csengeri oroszlánbarlangot, s sokszor idegenben is hazai pályát teremtettek a csengeri fiúk számára. Jár tehát az aranyérem az ország legjobb szurkolótáborának, akik sportszerűségből is jelesre vizsgáztak, hiszen az ellenfélnek is mindig jutott a tapsból a meccs végén. Nem volt ez másként most sem. A csengeri csapat sorfalat állva köszöntötte a bajnok DEAC együttesét, akik a lelátóról is megkapták a bajnoknak kijáró tapsot. Egy újabb jó szezonon vagyunk túl. Bronz után, most ezüst. Jövőre?… Ki tudja? Annyi azonban bizonyos, hogy Csengerben szeretik a futsalt, s a következő bajnokság nyitányán is megtelik majd a sportcsarnok. Addig is búcsúzik a krónikás: jövőre, veletek, ugyanitt!

Csenger Futsal – DEAC 5-9

-Kákos Dávid-

További képek a galériában tekinthetőek meg.


Fékezett habzás

Vannak ilyen napok. Szerencsére csengeri szurkolóként ritkán van része ilyesmiben az embernek, de néha még a legjobb helyen is megesik, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt elterveztük, vagy szerettük volna. Ma valahogy semmi sem úgy működött, ahogy máskor szokott. Csendesen csordogált a mérkőzés, önmagához képest sok hibával játszott a csapat és a lelátón sem a már annyiszor megénekelt, utánozhatatlan csengeri fieszta hangulat uralkodott. A vezetés azért jó ideig megvolt, ám a második játékrészben gyors egymásutánban bekapott három gól nem tett jót a lelkeknek. Az eredménynek meg főleg. Aztán a félidő közepe táján a Fanatic úgy döntött, hogy ideje megnyomni a PLAY gombot és feltekerni a hangerőt. A döntés jónak bizonyult, hiszen egyre többen kezdtek bekapcsolódni a szurkolásba a szomszédos szektorokban is. Megjött a szükséges plusz, elkezdtek működni a dolgok…aztán a piros lap lehűtötte a kedélyeket. A Pankotai kiállításával járó emberhátrányos időszakot még átvészelte a csapat, és megvolt az esély akár a győzelemre is, de a büntető a végén már sok volt. Szóval vannak ilyen napok… Ki tudja, talán a fejekben már ott motoszkált – pályán és lelátón egyaránt – egy ennél sokkal fontosabbnak tűnő meccs, ami jó eséllyel dönthet a bajnoki cím sorsáról. Ez pedig nem más, mint a DEAC elleni hazai fellépés, ami nem kis izgalmakat tartogat. A mai találkozó eredményének tükrében pedig még inkább! No…de, hogy mégis pozitív végkicsengése legyen ennek a kis írásnak, s a mai napnak úgy általában: a rossz meccsünket a rájátszásban ezennel letudtuk, úgyhogy beindulhat újra az a bizonyos csengeri henger!
Csenger Futsal – MVFC Berettyóújfalu II 4-5

– Kákos Dávid –

További képek a galériában tekinthetőek meg.


Látta!

A mai estén üresen maradt egy szék a Csenger Városi Sportcsarnok lelátóján, ahol máskor a csapat egyik leghűségesebb szurkolója foglalt helyet… Illetve nem maradt üresen, mert virágok mellett mécses lángja pislákolt most azon a széken, ahol a hazai mérkőzéseken korábban Gaál Csaba Boxi ült. S, bár ma már nem ülhetett ott jól megszokott helyén, de ne legyen kétségünk felőle, hogy egy, a sportcsarnok lelátójától is jóval magasabb helyről figyelte az itt maradtakat, ahogy rá emlékeznek, s ahogy a csapat úgy győzi le a Gödöllőt, hogy az utolsó gólt, az utolsó percben éppen az ő fia, Gaál Krisztián szerzi, majd az ég felé mutat, mintha azt kérdezné: láttad?

Látta!

Csenger Futsal – Covritas Kft. Gödöllő 9-2

– Kákos Dávid –

További képek a galériában tekinthetőek meg.


ISMÉTELJÜNK!

ISMÉT megtelt a lelátó a Csenger Városi Sportcsarnokban!

ÚJRA fantasztikus hangulatot teremtett, s igazi oroszlánbarlanggá változtatta a sportcsarnokot a Nagyhalászi Bulldogokkal kiegészült Csenger Futsal Fanatic.

ÚJFENT pazar góloknak, szám szerint kilencnek, (pedig az a meg nem adott tizedik is milyen szép volt…) tapsolhatott Magyarország legjobb közönsége.

MEGINT voltak hiányzóink, de a csapat szíve most is a helyén volt.

ISMÉTELTEN sikerült itthon két vállra fektetni a jó erőkből álló Kazincbarcikát, méghozzá egy nagyszerű mérkőzésen.

Úgyhogy joggal írhatjuk le, hogy: a szokásoknak megfelelően, ezúttal is, újból, ahogy már megszokhattuk, megint csak, ahogy az mifelénk lenni szokott, a hagyományokhoz híven, csakúgy, mint máskor, az előzőekhez hasonlóan, szokás szerint, most is, mint mindig…FUTSAL ÜNNEP volt Csengerben!

Csenger Futsal – Kazincbarcikai Ördögök 9-3

– Kákos Dávid –

További képek a galériában tekinthetőek meg.


SPORT

Csupa nagybetűvel. Tegnap éjjel került megrendezésre az Amerikai Egyesült Államokban a Super Bowl ,,LI”, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntője, mely elképesztő izgalmakat, számos rekordot és hosszabbítás után New England Patriots győzelmet hozott. A mérkőzést követő stúdióbeszélgetésben a szakkommentátorok arról értekeztek, hogy ez a mérkőzés azok számára is egészen biztosan maradandó élményt nyújtott, akik eddig nem voltak rajongói a sportágnak. Valahogy így lehetett ez a ma esti, csengeri futsal meccsel is… Ahogy a tv-stúdióban arról beszélgettek, hogy nehéz lenne egy ilyen sportközvetítésnél komplettebb szórakozást nyújtó tv-s formátumot találni, úgy ,,kicsiben” mi is elmondhatjuk, hogy egy kisváros életében nagyszerű program lehet a helyi csapat – jelen esetben a Csenger Futsal – mérkőzésének megtekintése. Emóciók kifogyhatatlan tárháza. Öröm, bánat, izgalom, az összetartozás érzése, stb, stb. Ez mind egyszerre van jelen egy-egy találkozón, és akkor a sportteljesítményekről, a küzdelemről még nem is beszéltünk. Szóval, aki esetleg látta a Super Bowlt és ott volt a mai meccsen is, az hirtelenjében két maradandó sportélményt is kapott ajándékba. Jó kis meccs volt ez a mai, na! Megvolt benne minden ami kell a Csengerben oly sokszor emlegetett futsal ünnephez. Pazar megoldások, közdelem, szép gólok, izgalom, egy rendkívül fiatal, de annál jobb erőkből álló ellenfél, akikről rögtön látni lehetett, hogy nem ijednek meg a saját árnyékuktól, ,,SAS-behívóval” érkezett játékosaink, akik igencsak megállták a helyüket ezen a nehéz mérkőzésen…na és a hangulat. A már annyiszor megénekelt híres csengeri hangulat most még egy lökést kapott, hiszen ezúttal egy igen masszív nagyhalászi különítmény is segített győzelembe hajszolni a fiúkat. Sőt! Olykor-olykor az egész csarnok zengett, hogy a csengeri gólok okozta hangrobbanásról ne is beszéljünk. Egy szó, mint száz…olyan élménnyel gazdagodtunk, amit csak a sport adhat, s hogy el ne felejtsük, megnyertük a magunk kis Super Bowl-ját, hiszen ha ma este veszítünk, akkor jó eséllyel búcsút inthettünk volna a jövő évi NB II-es tagságnak. De győztünk!…

Csenger Futsal – DSC-SI 4-2

-Kákos Dávid-

További képek a galériában tekinthetőek meg.

kronikas_sport


HAPPY END

Pedig nagyon nem úgy indult… Az előző fordulóban a Berettyóújfalu II-nél tett látogatás alkalmával úgy szenvedett 6-3 arányú vereséget a Csenger Futsal csapata, hogy az eredmény kozmetikázásán kívül másra nemigen volt esélye. Szilágyi Sándor, a Csenger Városi Televízió Sport-Közelben című műsorának vendégeként elmondta: egy rendkívül fáradt, enervált játékot mutató gárda lépett pályára Magyarország egyik legjobb együttesének második csapata ellen. Ez valamelyest érthető is, hiszen megkezdődött az alapozás a nagypályás csapatoknál, illetve teremtornák is szép számmal voltak az elmúlt időszakban. Egy szó, mint száz: fáradtak a játékosok. S, ez a fáradtság bizony meglátszott a tegnapi mérkőzésen is. Márpedig egy Gyöngyös elleni meccsen – ami mindig parázs, kiélezett összecsapás – koncentráltnak kell lenni és mozgósítani az utolsó erőtartalékokat is. ,,Ott kell lenni!” Fejben és fizikálisan egyaránt. Nos…az első félidőben úgy tűnt, hogy folytatódik a Berettyó’ elleni mélyrepülés, sőt, a második félidőben is döcögött a játék. Ám egyszer csak valami megváltozott…a pályán és a lelátón egyaránt. Megjött a hangulat, elkezdtek potyogni a gólok és a végén csak sikerült behúzni ezt a meglehetősen nehéz, végig rendkívül feszült hangulatú meccset. Azt hiszem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy erre igen kevesen fogadtak volna mondjuk az első félidő közepe táján… A lényeg viszont az, hogy sikerült megnyerni a találkozót és a több száz néző ezúttal is elégedetten távozhatott a sportcsarnokból, s ahogy mondani szokás: a győzelmet nem kell megmagyarázni. Rossz első félidő, sokkal jobb második. Győzelem. Happy End.

Csenger Futsal – Energia SC Gyöngyös 7-4

-Kákos Dávid-

További képek a galériában tekinthetőek meg.

happy_end_kronikas


Dráma

Irodalmi műnem. Eredetileg olyan irodalmi alkotás, amelyben a szerző mondanivalója a színpadon, a nézőközönség előtt érvényesül. Mint szó, az ógörög ,,dran”, azaz cselekedni szóból ered. Köznapi értelemben a feszültséggel teli, indulatokat kiváltó események leírására használatos. Nos…a ma esti mérkőzés igazi dráma volt a javából. Komoly hátrány, nagy erőfeszítések árán elért egyenlítés, majd vezetés, ám a vége mégis döntetlen. Ha szívünkre tesszük a kezünket és elgondolkodunk a mai meccs történésein, akkor elmondhatjuk, hogy küzdeni tudásunkat figyelembe véve, semmiképpen sem érdemeltünk vereséget, ám az sem lett volna igazságos, ha ellenfelünk hagyja el vesztesen a pályát. Bár győzni nem sikerült, de nem zártuk rossz szájízzel a 2016-os esztendőt. Még egy idegenbeli meccs hátra van ugyan, de már most elmondhatjuk: az elmúlt év egy igen sikeres, és sokáig emlékezetes fejezetként kerül majd be a csengeri sport nagykönyvébe.

Csenger Futsal – DEAC 5:5

-Kákos Dávid-

További képek a galériában tekinthetőek meg.

kronikas1215


A labdákat lövő ,,Gatling-géppuska”

A mai estén csak úgy záporoztak a lövések a gödöllői kapu irányába, s 20(!) alkalommal nem csak a kaput sikerült eltalálni, hanem a háló is rezdült. Egyértelmű volt, hogy melyik a jobb a csapat, s bár az egyetlen cserével érkező vendégek becsülettel küzdöttek és szimpatikus csapat benyomását keltették, a mérkőzés végkimenetele egyetlen pillanat erejéig sem volt kérdéses. Sima csengeri győzelem. S, hogy miért hasonlítottam egy ,,labdákat lövő Gatling-géppuskához” a csapatot? Nos, a maga idejében csodájára jártak a Dr. Richard Jordan Gatling által feltalált fegyvernek, mely a kezdeti időkben 200 lövés leadására volt képes egyetlen perc alatt. Ám két évtized múltán jött egy újabb, még gyorsabb fegyver. A Maxim-géppuska. A csengeri csapat ma ,,Gatling” üzemmódban játszott, hiszen jöttek a lövések, jöttek a helyzetek (na meg a gólok), de láttuk már gyorsabban is játszani csapatunkat. Persze ez a találkozó ennyit kívánt meg. Ám a kazincbarcikai kiránduláson már szükség lesz a ,,Maxim” üzemmódra, hiszen egy igen komoly ellenféllel néz szembe következő mérkőzésén a Csenger Futsal együttese. Bízzunk benne, hogy akkor is süvítenek majd az ellenfél kapuja felé a védhetetlen csengeri lövések…

Csenger Futsal – Gödöllő SZIE 20-3

-Kákos Dávid-

További képek a galériában tekinthetőek meg.

kronikas1200


,,Címszavakban”

Rangadó. Bajnokcsapat. Nehéz. Hiányzók. Rövidzárlat. Első félidő vége. Második félidő eleje. Jó ellenfél. Küzdés. Hajtás. Tartás. Fanatic. Gólok. Elkerülhető gólok. Érdekes ítéletek. Nem ezen múlt. Kihagyott helyzetek. Kapufák. Ricsi sérült. Hol van ML7? Majdnem. Gaál Krisztián 4 gól. Már csak egy kell. Vége. Kár érte. Így ki lehet kapni. Szurkolók. Taps. Még több taps. Képen: A ,,vesztes” csapat. Mások csak irigykedhetnek. Ez CSENGER!

Csenger Futsal – Kincsem Lovaspark 9-10

-Kákos Dávid-

(Ui. Megyei csapatunk nagy küzdelemben, 11-9-re győzött Nyírkarász ellen.)

További képek a galériában tekinthetőek meg.

kronikas_11_20


,,HÉT”

Van az úgy, hogy nem kell túlragozni a dolgokat, mert teljesen felesleges. Hétfő, 7 gól, ML7! És meg is vagyunk az este rövid krónikájával. Na jó…ennyire azért mégse fogjuk rövidre, mert akkor nem lehetne elmondani, hogy ismét nagyon sokan voltak a lelátón, akik ezúttal hét csengeri gólnak tapsolhattak, köztük több üreskapus találatnak is, köszönhetően annak, hogy az ellenfél előszeretettel hozta le a kapusát a hatékonyabb támadójáték érdekében. Ám ebből, végül is a csengeri csapat jött ki jobban, aminek már csak azért is örülhettek a hazai szurkolók, mert ritkán láthatnak futsal meccsen egészpályás kapusgólt. Na, most láthattak azt is! (Szép volt Joci!!) Valamint örömmel konstatálhatták a csapatok bemutatásakor, hogy visszatért közénk a mi 7-esünk, azaz Mándi Laci, vagy ha úgy tetszik, ML7. S, ha már visszatért, akkor megmutatta, hogy nem felejtett el gólt lőni, mivel rögtön az első meccsén 3 góllal terhelte meg az ellenfél hálóját. Szóval…ezúttal is adott volt minden, hogy újra futsal ünnep legyen Csengerben és nem is kellett csalatkoznia senkinek, aki a futsalt választotta hétfő esti programjául. Végignézve a sportcsarnok lelátóján, igen sokan gondolkodtak hasonlóan ezzel az estével kapcsolatban. Ők voltak azok, akik élőben láthatták a Csenger Futsal újabb hazai győzelmét, ez esetben a Gödöllő csapata ellen. S, hogy egészen pontosak legyünk, íme a mérkőzés végeredménye:

Csenger Futsal – Covritas Kft. Gödöllő 7-4

Ja, és újra vezetjük a bajnokságot!

-Kákos Dávid-

kronikas_11_01


Magaslati levegő

Akár a kép címe is lehetne…vagy talán inkább legyen is! ,,Magaslati levegő” No, de az ok, amiért ezt a címet adtam ennek az írásnak, az nem más, mint futsal csapatunk tabellán elfoglalt helyezése. Meg amúgy is…félévenként legalább egyszer eljön egy olyan alkalom, mikor –ha szeretné az ember, ha nem – egyszerűen muszáj egy-egy sportközhellyel élnie. Ez a mai egy ilyen alkalom, mivel a Csenger Futsal csapata továbbra is magaslati levegőt szívhat a tabella legtetején az NB II Keleti-csoportjában. Hogy meddig marad ez így, azt nem tudhatjuk, de bízzunk benne, hogy ameddig csak lehet, a csengeri csapat nevével kezdődik majd a névsor! Na nem a ,,CS” betű abc-ben elfoglalt ,,előkelő” helye miatt! 

Szóval…továbbra is elsők vagyunk, de voltak pillanatok a mai találkozón, amikor erősen rezgett a léc, hiszen egy igen jó ellenféllel találta magát szemben a csengeri együttes. A vége azonban mégiscsak a mi elképzeléseink szerint alakult, amiben a gárda küzdeni tudása mellett vastagon benne volt a csengeri szurkolósereg is, akik egyszerűen belehajszolták a győzelembe szeretett csapatukat. Soha rosszabb futsal estét! Tökéletes reklámja volt ez a mai ,,ünnep” – a csengeri együttes mellett – a sportágnak is. S, ha már tökéletes reklám…létezik ennél jobb felvezetés a szerdai Magyarország-Románia U21-es válogatott meccs előtt? Aligha!

Az eredményről azért semmiképp se feledkezzünk meg:

Csenger Futsal – MVFC Berettyóújfalu II. 6-4

-Kákos Dávid-

futsal_10_23


A visszatérő I-II-III-IV

Mielőtt valaki arra gondolna, hogy a következő hetek moziműsorát olvassa, netán egy Hollywood legújabb pletykáival foglalkozó filmes blogot, az természetesen téved. 🙂 Nem készül újabb három rész a nagysikerű filmből, mely meghozta Leonardo DiCaprio számára a várva várt Oscar-díjat. (Vagy ha igen, az csak a véletlen műve 🙂 Ennyire még nem vagyunk jól értesültek 🙂 )

No, de térjünk is rá a mi visszatérőinkre…

,,Visszatért” a Városi Sportcsarnok. A hónapokig tartó felújítást követően megújult tetővel, modernizált lelátóval, valamint vadiúj parkettával várja a sportolókat és a szurkolókat városunk egyik emblematikus épülete.

,,Visszatért” a futsal is, hiszen új szerelésében pályára lépve, lejátszotta első hazai találkozóját az idei szezonban a Csenger Futsal csapata. Az, hogy erre csak most kerülhetett sor, az annak köszönhető, hogy a Békéscsaba elleni – akkor még elsőnek hitt- meccs ,,ellenfél hiányában” elmaradt. A lényeg azonban az, hogy a mai napon megvolt az első hazai mérkőzés, ami méltó volt a hagyományokhoz, hiszen győzelemmel mutatkoztak be a fiúk a csengeri katlanban (is). Apropó csengeri katlan…

,,Visszatért” a hangulat! A kalapácsok zaját a dobok, az összecsapott tenyerek és a szurkolók dalainak olykor fülsiketítő hangorkánja váltotta fel. A több száz szurkoló, a Csenger Futsal Fanatic vezetésével ismét hozta a ,,kötelezőt”. Ilyen az, mikor magasan van az a bizonyos léc, amit teljesítményükkel ők maguk tettek oly magasra. De megugrották! Ma is! …Persze tudjuk, hogy nem véletlenül tett szert országos hírnévre futsal körökben a csengeri sportcsarnok. S, ha már Fanatic…

Visszatért Szatkó! Ami Valencia és a spanyol válogatott számra Manolo, az a csengeri együtteseknek Szatkó. Mindegy hogy éppen futsalról, kézilabdáról, vagy labdarúgásról beszélünk, ő hosszú évtizedek óta ott van a csapatok mellett, s egy csendesebb tavasz után ma újra ,,elfoglalta helyét” a csarnok korlátján. Ahogy annak lennie kell! 😉

A nagy ,,visszatérők” után néhány gondolat a meccsről, illetve az azt megelőző pillanatokról. Az első hazai mérkőzését a MEAFC (azaz a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club) ellen játszotta a Csenger Futsal csapata. Mai ellenfelünk személyében egy jó erőkből álló együttest ismerhettünk meg, így joggal lehetünk rá büszkék, hogy nagy erőfeszítések árán ugyan, de sikerült magabiztos győzelmet aratnunk ellenük.

Két fontos dologról kell még szót ejtenünk, ami a mai este krónikájához tartozik.
Az első: Városunk polgármestere, Forján Zsolt, illetve Komlódy Miklós és Erdős Tamás alpolgármesterek köszöntötték Csenger Város Önkormányzata nevében Osváth Krisztinát, akire mindannyian büszkék lehetünk, hiszen az Országos Atlétikai Csapatbajnokságon több számban is bronzérmet szerzett. Innen is gratulálunk!
A második: A kezdő sípszót megelőzően új taggal gazdagodott a futsal család. A sportcsarnok tetőszerkezetének és parkettájának felújítása a Csenger Városi Kézilabda Club által benyújtott TAO-pályázatnak köszönhetően valósult meg. Sokat jelent ez a város sportjának, így a futsal csapatnak is. Munkája elismeréseként a Csenger Futsal csapata egy eredeti Csenger Futsal mezzel ajándékozta meg id. Székely Zoltánt, a Csenger VKC elnökét, szerezve ezzel magának egy újabb elkötelezett szurkolót.

S, végül, de nem utolsó sorban, jöjjön a mai meccs végeredménye:

Csenger Futsal – MEAFC 4-1

-Kákos Dávid-

a_visszatero